Banner
 
Banner
PDF Print E-mail

Kulmbach 2011

Resa till tennfigursmässan i Kulmbach 10-15/8 2011

Ett samarbete mellan Tennsoldatsklubben Drabanten och Carolinen.

Resa till Kulmbach 10-15 augusti 2011


 

Reseberättelse

I den tyska staden Kulmbach i Bayern äger vartannat år världens största tennfigurmässa rum. Under en helg i augusti samlas tusentals tennfigursamlare från hela världen för att sälja, köpa och njuta av dessa små konsthantverk i tenn.

Mässan öppnades traditionsenligt av stadens borgmästare Henry Schramm med pompa och ståt. 160 utställare från 16 länder fyllde ett gigantiskt mässtält mitt på stadens stora torg. Veckan innan hade det varit öl-mässa – men nu stod istället tusentals tennfigurer på bord och i vitrinskåp.

Kulmbach är främst känt för tre saker: Sitt öl, sitt majestätiska slott, Plassenburg, på en kulle ovanför staden, som inrymmer världens största tennfigurmuseum och den världsberömda tennfigurmässan.

Mässan har vuxit så pass mycket att numera tas även en utställningshall i närheten i anspråk. Där äger också den stora tävlingen rum, då en jury av tränade ögon bedömer tennfigurer i olika storlekar efter en rad kriterier. Bästa exemplaren vinner priser och utmärkelser. Fotoblixtrarna går ständigt i hallen.

Bara i Tyskland finns det åtminstone 140 tillverkare av tennfigurer – de flesta av dessa visar upp sig under mässan – men även utgivare från Italien, England, Schweiz, Österrike, Frankrike, Tjeckien, Polen, USA, Kanada, Ryssland och Sverige deltar. Bland mässbesökarna finner man inte bara samlare utan även tillverkare, gravörer, tecknare, målare, handlare och andra nyfikna – alla ivrigt spanande efter rariteter i miniatyrformat.

Metallminiatyrer – såsom leksaker, kultföremål och religiösa föremål - har hittats i egyptiska, romerska, etruskiska och vikingagravar. Först i slutet av 1500-talet blev de dock allmänt kända. Staden Nürnberg i Bayern var skickligast i världen och därifrån spred sig sedan tennfigurerna runt i Europa. Hilpert var en av de främsta tillverkarna och startade sin tillverkning år 1760– och i dag säljs hans figurer för en mindre förmögenhet.

Några av Hilperts figurer och ytterligare 300.000 figurer kan beskådas om man tar sig uppför den branta backen till det majestätiska slottet Plassenburg – orkar man inte gå, så finns som tur är en lokalbuss - som tar en hela vägen upp till de bastanta murarna och därifrån har man en vidunderlig utsikt över lilla pittoreska Kulmbach. Detta mäktiga renässansslott, som tillhört Hohenzollern, ligger 100 meter ovanför staden.

Museet grundades 1929 av bokhandlaren August Bonness från Potsdam. I dag ryms världens största samling tennfigurer i 250 montrar och är en odyssé genom mänsklighetens historia. Museet består av 15 rum i tre våningar. Tennfigurerna ingår i olika scener som kallas dioraman, där man satt samman figurer till olika händelser ur historien. Där kan man hitta exempelvis scener ur det antika Egypten, en gladiatorarena, vikingar som plundrar ett irländskt kloster, korstågsriddare som överfaller en borg, Cortez erövring av Aztekerriket, Gustav II Adolfs sorgetåg, slottsscener och mycket mer. Det blir som en vandring genom världshistorien.

Man hittar teman från litteratur och mytologi, till exempel Odysseus irrfärder, slaget om Troja och Siegfried i färd med att döda draken.

Mest imponerande är kanske två slag från sjuårskriget – slagen vid Leuthen och Rossbach. I en 5 gånger 5 meter stor monter avbildas Fredrik den stores seger i slaget vid Rossbach. Uppemot 10.000 tennfigurer målade exakt efter de preussiska, österrikiska och franska uniformerna 1757 och uppställda i slagordning på fältet. Det tog Kurt Becker, som skapade detta, 10 år att bli färdig. Leuthen-montern är jättelik och står uppställd mitt i en av salarna är inte mindre imponerande den. I slottets översta sal skiftar utställningarna. För tillfället visas Manga, fantasy och science-fiction figurer, enstaka och ordnande i dioramor. JRR Tolkiens Helms klyfta och Minas Tirith med mer än 1 500 figurer är publikdragande. I april 2012 byts denna utställning ut.

Tennfigurer tillverkas dock inte helt och hållet av tenn och i dag har man bytt ut det hälsovådliga blyet i många fall mot vismouth.

I augusti 2013 lär den lilla gemytliga staden Kulmbach åter igen invaderas av horder av tennfigurer och deras beundrare.

Fakta om mässan och muséet

Mässan är gratis att besöka. Plassenburg tar ut entréavgift.

Artikeln publicerad i Allt om Hobby nr 8 december 2011

 
 
punch6.jpg